Thursday, 21 April 2016

 
PREMIUM QUALITY HOMEMADE COOKIS BY FAMILY CORNER THE EXPERT BAKERS!
 
 
Wah sudah lama saya tidak bersiaran, dah setahun tak menulis blog!....krik...krik...krik..
 
Pejam celik pejam celik..berkedip kedip....wink wink dan sebagainya sudah setahun saya tidak update blog! Ini adalah kerana ketidakrajinan, ketidaksempatan, kemalasan keterlampaun, ketidakcukupan masa,...WAH! bahasa buku sangatkan.....dalam ertikata lain KEMALASAN yang KETERLAMPAUN huah!...huah!...huah!

Dipendekkan kisah dan dibiarkan saja aktiviti2 yang indah2 yang so suweet-suweet memories, (syuweet lah sangat kan!) ada la sikit2 bitter n sour kan akan tetapi biarlah berlalu tanpa di coret tapi AKAN TETAP MENJADI KENANGAN TERINDAH YANG TERSIMPAN KEMAS DALAM KOTAK FIKIRAN KU DAN TERSEMAT DIHATI SELAMANYA....wah! bahasa buku dan kuku lagi!.....
 
 
ok2 stop2!... kita scroll, baca, jamu mata topik di bawah!....dan yang PENTING!..beli tau...
 
 
'Awak...awak call kitew tau, order kuih dengan kiteww taww!...'
 
Saya jual KUIH RAYA plus COOKIES yang sedap terangkat!....
 
 

Saya jual COOKIES SEDAP! - YUMMIE LICIOUS uuoolllsss! (tak percaya try tengok!)...

PREMIUM QUALITY HOMEMADE COOKIES by Family Corner the Expert Bakers! - Di adun dengan bahan2 terpilih dan terbaik!

Nak buat kuih raya pun boleh!, nak buat hamper pun boleh!, nak buat buah tangan pun boleh!, nak buat doorgift pun boleh!, nak buat kudap-kudapan di waktu petang pun boleh!

Cookies yang Sangat Sedap!, Lazat!, Ranggup!..MESTI BELI ! berbaloi2!!!

 
 
Sedap tak tipu!!...betoi baq hang!...
 
 


Macam2 ada selain kuih, serunding ayam & daging, mini popia dan mini samosa pun ado!

 

Bekas bewarna purple, kedap udara, kemas, dapat terus simpan. Tak perlu lagi ubah ke bekas yang lain.


Boleh dijadikan sebagai gift kepada tetamu, bekas kecil yang comel, menarik dengan penutup bewarna gold

 
 

Untuk maklumat lanjut boleh cll atau pm saya Mini Stokis di talian 011-11194873

 

Cepat!!..cepat!! ramai yang sudah buat tempahan! Anda bila lagi!..

 



 
 
 
Selamat membeli dengan kittewwww tawww....nyawww!...
 











Wednesday, 24 December 2014

Shopping Online!

Entry kali ini ialah SHOPPING ONLINE!

wohoooo...saya memey suka shopping online!...

Kelebihan:  jimat minyak, masa dan tenaga dan jimat duit jugak sbb beli barang yg betul2 hendak beli sahaja, kalau pergi shopping mall....eee...macam2 mata ni nk beli kan....! hahaha..

Keburukan:  tidak boleh cuba (try, test n errorkan...hahaha....lagik!...so tawakal je lew jah oii!),

Ini koleksi online saya yang terbaru....baju BORIA bersama anak2 perempuan saya,...sok2 nk beli baju BORIA sekali dengan anak lelaki and enchek somi sekali...entah ada entah idak! hahahaa again....ades!

1. Averylace by POPLOOK.COM

 
 
 
2. Off-White Parsley Blouse by BB Luvs Me!


hahahaa....SHANTEK, SHEGAK dan CHUMEL tak kami!...hoye!..hoye! kami memey geng BORIA...i like!

Tuesday, 25 November 2014

AZAM BARU MENYIMPAN - Babai 2014...welcome 2015

AZAM BARU Babai 2014...welcome 2015

Pejam celik pejam celik sudah hampir penghujung tahun 2014, selalunya bila nak masuk tahun baru sahaja pasti ramai yang 'set in mind' target atau azam, saya pun sama jugek! tiap2 tahun buat azam....tiap2 tahun buat target! Ada yang terlaksana...ada yang KECUNDENG....kah...kah...kah...

Azam saya yang akan saya buat ini menjadi ikut-ikutan di media sosial facebook..semacam VIRAL gitew kan..kan..kan..

terjangkitsss uoollss!...

MENYIMPAN si HIJAU! Apa itu Si Hijau??!!??? yang pasti bukan TOYOL hokeh!


Ini dia si HIJAU si jali-jali ekekee...handsome tak JEJAKA DUIT yang bertongkolok ittew??? hik..hik..hik...jgan cakap lebih2 nnt kena saman! hahahaa... 



Ini azam saya satu di antara dua bagi tahun hadapan (errk!! dua??? pheww...)
Saya berazam KUAT HARIMAU dengan azam ini sebab saya dah pun TERrrr.....TAK SENGAJA telah melakukannya DEMI ANAK TERUNA ku yang sorang ini yang terlampau obses dengan LEGO....(ini kes mamanya tAK CUKUP BUDGET yer...) so disebabkan duit LEBIHAN tidak ada maka saya mulakan STRATEGI ...BELANJA, BELI DAN SIMPAN! .....Hah! giteww faham??!!??

TAk Faham?..takper2 ioollss pun tak faham tapi alhamdulillah dapat jugak simpan keh..keh..keh..

Begini let me explain!

Bagi saya yang gaji average range ini saya mula menyimpan RM5 setiap kali selepas belanja atau setiap kali duit RM5 ini diperolehi setelah kita berbelanja...maksudnya baki yang kita dapat dari KAUNTER CASHIER ci adik manis di mydin ke, tesco ker, giant ker...tak kisahlah janji DUIT BAKI!!!

Jadi mcm TERSAMPUK uoolss bila nampak RM5 ini terus KEDEKUT dan terus MASUK BEG!

Kalau ada duit lain mcm note RM10 ke RM50 ke pecahkan note itu (ada kawan saya cakap kalau takde duit pecah, ambil lesung batu MAKA pecahkan iye...yeay!! LOL!!yeay!! LOL!!) ini adik beradik suka sakat tersampuk hokeh! saya pun tergolong dlm golongan ini.....akikikiki..

Saya mula menyimpan baru dlm 2 minggu lebih sudah dapat banyak ini.



 WAH!..WAH!! kalau selalu orang yang BOROS seperti saya ini tidak dapat menyimpan sebanyak ini walaupun di hujung bulan! betul ini PENGAKUAN BENAR!! saya seorang yang BOROS!! tapi kali ini saya dapat menyimpan sambil BERBOROS! jadi kepada anda yang BOROS jangan teragak2 lagi untuk try! cuba! saya dah cuba! alhamdulillah menjadik...

BOROS itu suka membeli kan? Tak dapat tahan atau kawal nafsu untuk berbelanja bukan? Nah sekarang kita boleh belanja sambil menyimpan! Cuba! cuba! jangan tak cuba! saya pun tak percaya tapi saya CUBA! 

Kalau nak lebih banyak lagi anda boleh cuba guna note yang lain....kalau yang LOMAYAN GAJIKnya...menyimpan pun pasti LOMAYAN!!...(siapa cakap gaji besar duit lebih banyak....No!..No! NO! jangan tertipu...pernah dengar pepatah ini!

BESAR PERIUKnya maka BESARlah KERAKnya...(pernah masak nasik dalam periuk tak?) kalau bagi anda yang tidak pernah memasak nasik...emmph! tak dapek la den nak nolongnyer teruk beno PEMALAIHnyer! makan pandai! issh....issh..)  boleh pergi tengok periuk nasik kawan ke? idak pung pegi masuk dapur tokey kedai yang anda suka makan tu tengok...maka anda akan faham! hahahaa...

Sebab itulah org kaya lagi KEDEKUT KEPUT! dari orang susah hokeh! orang susah pun tak KEDEPUT KEPUT mcm ORANG KAYA tau!!!!....

Bagi saya, saya mula menyimpan duit RM5 dan RM20...baru 2.5 minggu udah dpt banyak ini!! Jangan jeles......ini hasil simpanan dari ORANG YANG TERAMAT BOROS tau!..



Kalau pun kita tidak dapat buang sifat BOROS ini tapi sedikit demi sedikit ia akan terhakis sifat buruk ini tanpa kita sedar...JIKALAU ingin BERUBAH mulakan SEKARANG jangan BERTANGGUH!








Target saya untuk bulan November ini saya nak belanja anak teruna saya beli MAINAN LEGO di LEGOLAND sempena cuti sekolah DECEMBER ini...yeay!! (tetapi INGAT! duit lebihan hasil dari kaunter cash legoland yang mengandungi RM5 atau RM20 laksanakan perangai sampok anda...iaitu SIMPAN!!!!) belanja sambil simpan!!....jangan lupa tau!!! wajib!!!.....

    (gambar  ini telah diupdate pada 26/12/2014)

Ini hasil simpanan sehingga sehari sebelum saya pergi bercuti di Legoland pada 17/12/2014...kalau orang boros mcm saya sebelum2 ini hujung bulan pun belum tentu dapat simpan sejumlah ini.

                                           (gambar ini telah diupdate pada 26/12/2014)

 
 
Jangan main2.....RM500 nih hahahaa...alhamdulillah..hasil simpanan yang bersungguh-sungguh!
 
Lepas ini simpan lagi untuk
target 1: pertengahan tahun 2015
target 2: hujung tahun 2015 pulak ok...jom! jom! kita sama2....hasilnya pasti LUMAYAN bah!...





 

Friday, 7 November 2014

Resepi Pancake Mudah!

 
RESEPI PANCAKE MUDAH
 
 
 
 
Bahan-bahan:
 
1 cawan tepung gandum *
1 suru kecil baking powder * ( bahan bertanda * diayak bersama)
1 cawan susu fresh milk/low fat
1 biji telur
1 1/2 sudu besar gula
2 sudu besar butter/marjerin/minyak jagung
Buah kegemaran untuk hiasan
 
Sos:
 
Coklat bar / Syrup Herseys pun boleh
Jem Strawberry
Sos Kastard
 
Cara-cara:
 


(terima kasih Chef Hussin Khan atas resepi mudah ini!)
 
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sehingga sebati.  Untuk elakkan tepung berketul gunalah whisk mcm dalam gambar ini tapi kalau takde pun tak pe tapi pastikan tepung sekata dan tidak berketul.
2. Panaskan non-stick pan, tuangkan satu senduk bancuhan tepung ke dalam pan dan biarkan seketika.
3. Bila permukaan atas pancake dah berbuih kesemua permukaan, bolehlah terbalikkan sekejap dan angkat.
4. Ulang langkan 2 -3 sehingga habis adunan.
 
 
Cara-cara menyediakan sos:
 
**Chocolate - just cairkan coklat menggunakan teknik waterbath.
**Strawberry - 3 sudu jem strawberry, setengah cawan susu fresh milk masakkan atas api seketika sehingga likat dan tidak berketul.
**Sos Kastard - ambil 1 sudu tepung kastard, ikut adunan kalau hendak banyak tambahkan kastard, masukkan susu 1 cawan susu ideal (kalau guna freshmilk tambah sedikit gula dan garam untuk melemakkannya).  Kacau sehingga likat dan tidak berketul dan tutup api.
 
 
Mudah sangat resepi ini anak teruna saya pun suka sangat bila dapat tolong saya di dapur!
 


 
 
 
~~~~~~~~~
 
 


 
 
Saya ulang buat lagi tapi kali ini saya buat mini pancake sebenarnya lebih kurang sama resepi pancake dan dorayaki cuma dorayaki letak yis dan madu hik! hik! hik! rupa sama tapi pancake lagi spongebob dan moist keh...keh...keh... anak teruna saya serupa mcm dorayaki kira oraitlah tu...cuma dorayaki lebih tebal dan rasanya seperti apom balik.
 


 
 
Nota Kaki:
Jangan letak lengserkan terlampau banyak minyak di pan..mukalu tidak jadiklah seperti rupa pancake saya tak sekata dan tak cantik TAPI YANG PASTI SODAP!! ngeh...ngeh...ngeh...
 


 


Jom Masak Lokan- Resepi Spagetti Goreng bertatah Lokan

Jom Masak Lokan!

Minggu ini adalah minggu memasak lokan! hahaha...acece...kekdahnyer adalah sebab minggu ini saya telah order lokan sampai dua beg plastik...udah lokanyer besar2 dpt banyak la jugak...dptlah buat stok untuk 4 kali masak..(hik..hik..hik..stok utk 2 mulut org dewasa dan 3 mulut my juniors)

ok2 dah takmo banyak bebel-bebel..

RESEPI:  SPAGETTI GORENG SEAFOOD (LOKAN)



Bahan-bahan:

1/2 paket Spagetthi (San Remo - Angel Hair spagetthi halus) Rebus dan toskan
1/2 kg lokan atau agak2 dengan bahan utaman gorengan Rebus dan toskan
4 fillet crabstick (dipotong mengikut pattern yang disukai...panjang boleh, bolat2 pun boleh)
1 labu bawang holland (1/2 dipotong dadu, lagi 1/2 potong slice)
3 ulas bawang putih (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong slice)
1/2 batang carrot (atau sayuran yang digemari)
Oyster Sos
Sos Tomato
Sedikit daun parsley kering (beli dalam botol mcm botol mix herbs)
Garam + ikan bilis seasoning
STANDARD BASIC SKILLS MENGORENG (hik!hik!hik!)
Cili Padi optional (sesuai utk hidangan orang dewasa)

Cara-cara:

1. Lokan tadi hendaklah direbus dahulu supaya dia tidak mengeluarkan air semasa digoreng nanti.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak masak dalam 3 sudu besar (boleh adjust ikut kuali atau bahan2).
3.Tumis b.putih, b.besar dan bawang holand.
4. Bila dah bahan tumisan berbau harum, masukkan crabstick goreng hingga agak2 masak, masukkan lokan.
5. Masukkan Oyster Sos + Sos Tomato + carrot + ikan bilis seasoning goreng + garam jgn banyak sangat sbb ikan bilis seasoning sudah sedikit masin dan masak tumisan hingga agak kering.
6. Masukkan pula spagetthi dan goreng.
7. Last sekali taburkan daun parsely kering dan juga bawang holland yang telah dislice tadi.  Biarkan seketika dan tutup api.
8. Sedia untuk dihidang.
9.  Seafood spagetthi ini juga boleh digantikan lokan dengan udang atau sotong.

Selamat Menjamu Selera!


Nasi Goreng Lokan ala Hong Kong Style - Menu Kanak-Kanak

Nasi Goreng Lokan ala Hong Kong Style

Meh kita masak nasik goreng ala2 tembok besar hehehee...Eh! ye ke emmph hantam ja lah!

Menu ini juga sesuai untuk kanak-kanak. Haaa tak percaya cuba try tengok pasti anak-anak anda suka!



Bahan-bahan:

Nasi Putih (saya guna nasik balance semalam jew)
1/2 kg lokan (direbus dahulu dan ditoskan)
2 ulas bawang putih yg di slice
1 biji bawang besar yg di slice
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 tangkai cili kering - ini untuk orang dewasa kalau tak nak letak pun tak per
1/2 labu cili benggala hijau - ini juga utk kasi nasi itu kelihatan menarik
1/2 batang carrot atau ikut sayuran yang digemari

Cara-cara:

1. Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng cili kering yang telah dipotong tadi hingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan minyak di dalam kuali, masukan hirisan bawang tadi dan goreng hingga wangi dan keperangan.
3. Masukkan lokan goreng sedikit dan masukkan kunyit, setelah kunyit bau harum dan bertukar kuning sedikit gelap, masukkan sayuran, cili kering/cili bengala dan pecahkan telur.
4. Masukkan nasi goreng, masukkan perasa + garam.
5. Siap! Makan time....

Selamat mencuba!



Monday, 26 May 2014

Aktiviti memasak bersama anak

 
 

 
Aktiviti memasak bersama anak dara saya!
 
Hari ini saya el, sbb tidak sihat so saya dan suami pun pagi2 lagi vrooomm....bergegas ke kampung mengambil anak2 kecil saya yang saya tinggalkan pada ibu saya sepanjang saya berkursus .
 
Bila tengok sahaja wajah-wajah comel anak2 saya, maka hati tergerak nak buat sesuatu bersama setelah seminggu kami berjauhan.  Anak perempuan sulung saya meminta saya buat kan lempeng.
 
Kakak:   Mama kakak nk makan lempeng...tapi mama letak pisang tau, macam maktok buat SEDAP!
Mama:  Ok2, walaupun kesihatan badan tidak 100% digagahkan jua....Jom! kakak kita buat lempeng letak pisang, bukan lempeng pisang tapi cuma lempeng gandum letak pisang hahahaa.....itu ja pun yg mama reti...ekekeke...
 
Seronok anak dara saya apabila diajak membantu didapur, orang lain semua sedap2 tidur 'zzzzz', maka tinggallah kami berdua terkial2 di dapur.  Suka betul dia dpt tlg campak2 kan pisang ke dalam tepung dapat godek2 tepung...nasib tak sepah kan..kan..mukalu tidak keluar asap telinga mama kan..kan..kan..
 
 




Setelah siap makan inilah rupanya lempeng tepung BERTATAHkan pisang....ekekekeee...
  



berselera betul anak dara saya makan, tak sabar2 tunggu orang lain bangun dari tidur utk makan bersama terus dia ngaap dulu....














Petang itu saya buat lempeng tepung BERTATAH Pisang cicah sos kastard, kalau nk makan dengan sambal pun boleh, nak makan bersama sardin pun boleh...

kalau kawan2 semua nk try bolehlah cuba resepi ini:





RESEPI LEMPENG KANAK-KANAK BERTATAH BERLIAN (Wah!..kelas tau bertatahkan berlian padahal pisang jew) hehehe..

Bahan:

Tepung gandum
Pisang
Gula
Garam
1 biji Telur
Air

*sukatan adalah seperti kita nak buat jemput2...kalau nk makan byk maka diperbanyakkanlah bahan2 nyer.

* kalau rasa nk makan lagi sedap, letaklah kelapa parut sikit, kalau nak rasa lemak masukkan lah sedikit susu fullcream atau santan bagi menggantikan air, masukkan gula melaka sikit untuk cantikkan warnanya.

Cara:

Lempeng

-Masukkan tepung, gula dan garam secukup rasa.
-Pecahkan sebijik telur
-Gaul sebati
-Setelah digaul sebati masukkan hirisan pisang tadi
-Panaskan kuali, lenserkan kuali dengan sedikit minyak atau butter
-balik-balikkan, garingkan dan siap untuk dihidang.

Sos Kastard

1 tin susu ideal
2 sudu tepung kastard
Sedikit gula ikut kemanisan

satukan semua bahan sos tadi, kacau dan didihkan di atas dapur di atas api yg perlahan sehingga sedikit pekat.

Siap! senang dan mudah kan...haaa..apa lagi cuba lah try test tengok!

Anak-anak saya suka SANGAT!...cubalah tengok mesti anak2 anda semua suka jugek! ngeh..ngeh.ngeh..